Näin ehkäiset punkin puremia koirilla

Punkit ovat heränneet ja vaanivat ulkona liikkuvaa lemmikkiä. Käsittele koirasi punkkikarkotteella ja tee sille säännöllinen punkkitarkastus. Punkin poistat parhaiten irrottamalla sen iholta pihdeillä tai pinseteillä.

Ensimmäiset punkit ilmaantuvat maastoon yleensä heti, kun lämpömittari näyttää plusasteita. Tällöin on hyvä hetki käsitellä lemmikki punkkikarkotteella, sillä lämpö herättää myös punkit.

Levitä punkkikarkote huolellisesti

”Levitä karkote iholle niskan taakse, mistä koira ei pysty nuolemaan sitä. Niskan takaa karkote leviää ihon rasvakerrosta pitkin koiran keholle yhdessä tai kahdessa päivässä”, eläinlääkäri Agata Makowiecka neuvoo.

Yksi annos punkkikarkotetta antaa lemmikille suojan noin neljäksi viikoksi. Jos koirasi viihtyy vedessä päivittäin useita tunteja, laita karkotetta hieman tiheämmin kuin kerran kuukaudessa.

Tee säännöllinen punkkitarkastus

Tarkasta jokaisen ulkoilukerran jälkeen, ettei koirasi turkkiin ole tarttunut punkkeja, vaikka se olisi suojattu niitä vastaan. ”Jos punkkeja on ympäristössä paljon, myös suojatulta eläimeltä voi löytyä yksittäisiä punkkeja. Ne voivat olla kiinnittyneet jo ennen käsittelyä eivätkä ole irronneet siinä”, Makowiecka sanoo.

Punkkeja voi löytyä myös silloin, kun karkote ei ole päässyt leviämään tasaisesti. Näin on voinut käydä, jos koira on pesty juuri ennen valmisteen laittoa, jolloin ihon pinnan rasvakerros on heikentynyt, tai jos eläimen iho on muuten kuiva. Joillakin ihoalueilla, esimerkiksi kuonossa, tassuissa ja mahanalusessa, koiralla on luonnostaan ohuempi rasvakerros. ”Jos näiltä alueilta löytyy punkki, se on yleensä hyvä merkki siitä, että käsittely täytyy uusia.”

Poista punkit pihdeillä tai pinseteillä

Mikäli löydät lemmikin iholta punkin, saat sen parhaiten irti punkkipihtien tai -pinsettien avulla. Aseta pinsetit punkin ja ihon väliin, mahdollisimman lähelle ihoa. Punkkipihtejä on erilaisia, joten niiden käyttöohjeisiin kannattaa tutustua ennen käyttöä.

Käytännössä punkin osia jää aina kiinnittymiskohtaan, joka saattaa tämän takia tulehtua. Punkin puremakohtaa voi puhdistaa antiseptisellä aineella.

Borrelioosi voi tarttua koiraan

Punkit ovat tätä nykyä levinneet lähes koko Suomeen, mutta alueellisia vaihteluita on paikkakunnittainkin. Suomessa on kymmeniä puutiaislajeja, jotka voivat levittää esimerkiksi borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. ”Borrelioosi ei tartu koiriin yhtä hyvin kuin ihmisiin, mutta koirillakin esiintyy tartuntoja”, Makowiecka toteaa.

Teksti: Matti Välimäki