Monityydyttymättömät rasvat suovat lisävuosia ja ehkäisevät sydänsairauksia

Kasvirasvoista ja kalasta saatavat monityydyttymättömät rasvahapot voivat pidentää kuusikymppisten elinikää ja naisilla myös ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja. Uppsalan yliopiston tutkijoiden havainnot vahvistavat näyttöä kyseisten rasvahappojen terveellisyydestä.

Tutkimuksessa monityydyttymättömien rasvahappojen terveysvaikutuksia tutkittiin runsaan 2 000 ruotsalaisnaisen ja -miehen viisitoista vuotta kestävässä seurannassa. Seurannan aikana heistä 480 sairastui sydän- ja verisuonitauteihin ja 460 menehtyi. Rasvahappojen saanti mitattiin osallistujien verestä. Analyysissa keskityttiin alfalinoleeni-, linoli-, eikosapentaeeni- ja dokosaheksaeenihappoihin.

Aineiston perusteella riski menehtyä seurannan aikana oli noin viidenneksen pienempi miehillä ja naisilla, jotka saivat runsaasti eikosapentaeeni- ja dokosaheksaeenihappoja. Miehillä myös runsas linolihapon saanti liittyi alhaisempaan kuolleisuuteen, mutta samaa ei havaittu naisilla.

Naiset sen sijaan hyötyivät miehiä enemmän analyysissa, jossa keskityttiin sydän- ja verisuonitautien riskiin. Naisilla runsas eikosapentaeeni- ja dokosaheksaeenihappojen saanti liittyi pienempään sairastumisriskiin, kun taas miesten sairastumisriskiin rasvahapot eivät tässä aineistossa vaikuttaneet.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Circulation-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2015;132:586–594)
http://circ.ahajournals.org/content/132/7/586.abstract

Lähde: Uutispalvelu Duodecim


Tutustu Orionin kalaöljyvalmisteeseen:
Multivita Omegalive Strong
 
Multivita Omegalive Strong on tuoteperheen vahvin kalaöljyvalmiste. Sen omega-3-pitoisuus on markkinoiden korkeimpia. Tästä huolimatta kapseli on kohtuullisen kokoinen ja helppo niellä.
1 kapseli sisältää 1000 mg kalaöljyä, josta 665 mg omega-3 (josta E-EPA 320 mg ja E-DHA 230 mg). EPA= eikosapentaeenihappo ja DHA= dokosaheksaeenihappo.

Apteekista.