Milloin olet viimeksi mitannut verenpaineesi?

Tiedätkö mitkä ovat verenpaineen tavoitearvot? Koska kohonnut verenpaine on usein oireeton, säännöllinen verenpaineen seuraaminen kannattaa, varsinkin iän karttuessa.

Kohonneella verenpaineella tarkoitetaan tilaa, jossa suurten ja keskisuurten valtimoiden paine on jatkuvasti normaalia korkeampi. Verenpaine saattaa kohota hetkellisesti esim. fyysisten suoritusten seurauksena tai stressistä, mutta mikäli verenpaine on jatkuvasti koholla, puhutaan verenpainetaudista.

Verenpaine on koholla, kun yläarvo on 140 tai ala-arvo yli 90 tai näitä korkeampi. Lievästi kohonnut verenpaine aiheuttaa harvoin oireita jolloin sitä ei huomaa, mutta sen seurannaisvaikutukset voivat olla sitäkin vaarallisempia. Pitkään jatkunut kohonnut verenpaine saattaa vahingoittaa valtimoita ja aiheuttaa aivohalvauksia ja sydäninfarkteja. Siksi verenpaineen seuraaminen on tärkeää. Verenpainetta voi jokainen alentaa ja ennaltaehkäistä vähentämällä suolan käyttöä ja liikkumalla riittävästi, tupakoitsija lopettamalla tupakoinnin ja ylipainoinen laihduttamalla.Myös perintötekijöillä on vaikutusta verenpaineeseen.

Lisää hyödyllistä tietoa verenpaineesta, sen mittauksesta ja tavoitearvoista, löydät sivulta orionsydan.fi

Lähde: www.orionsydan.fi