Mikä avuksi kesäflunssaan? Entä koliikkiin?

Orionilla vanhempana lääketieteellisenä asiantuntijana toimiva erikoislääkäri Pekka Järvensivu vastaa kysymyksiin.

1. Miten voi estää kesäflunssan tarttumisen?

Flunssavirukset leviävät suorana kosketustartuntana käsien kautta tai erityisesti lapsilla leluista tai muista tavaroista, jotka ovat olleet kosketuksissa eritteiden kanssa. Pisaratartunnan voi saada flunssaisen yskiessä tai aivastaessa. Ongelmallista on, että tartuttavuus on suurimmillaan aivan taudin alussa oireiden ollessa vielä vähäisiä. Tärkeintä on huolellinen käsien pesu, jota voi tehostaa vielä Neo-Amisept käsihuuhdetta käyttämällä.

2. Vauvallani on hankala kolmen kuukauden koliikki. Mikä auttaisi?

Nopeaa keinoa ei ole, mutta kuukausissa vaiva kyllä väistyy. Ilmaa suolistossa kannattaa yrittää vähentää. Pyri esimerkiksi syöttäessä pitämään vauva mahdollisimman pystyasennossa, rauhoittamaan syöttötilanne ja tee röyhtäytyksiä syötön aikana ja päätyttyä. Suolistossa olevien ilmakuplien kokoa voidaan pienentää lääkityksellä. Saat apteekista ilman reseptiä Cuplaton-nimisiä tippoja.

3. Lääkärini sanoo, että liikunnan lisääminen olisi terveydelleni hyvästä. Paljonko minun sitten pitäisi liikkua?

Aikuiselle sopiva määrä liikuntaa on esimerkiksi reipasta kävelyä 2,5 tuntia viikossa, vaikkapa puoli tuntia viitenä päivänä. Vaihtoehtoisesti voit harrastaa raskaampaa liikuntaa kuten hölkkää. Riittävä viikkoannos lenkkeilyä on esimerkiksi 25 minuuttia kolmesti viikossa eli yhteensä 1 tunti 15 minuuttia.

4. Voiko flunssakuumeisen lapsen päästää urheiluharjoituksiin tai rannalle?

Kuumeisena ei pidä harrastaa liikuntaa, vaikka vointi tuntuisikin hyvälle. Ensin tulee toipua taudista. Lepo kotioloissa on pikkupotilaalle parasta.

5. Antibioottikuurit laittavat 5-vuotiaan vatsan sekaisin. Miten tätä voisi ehkäistä?

Maitohappobakteerit auttavat suolistoa pitämään yllä bakteeriston tasapainoa. Antibioottikuurin yhteydessä voi käyttää maitohappobakteerivalmisteita.

6. 50-vuotiaalla miehelläni todettiin nyt verenpaineeksi 160/100. Mitä pitäisi tehdä?

Ensimmäiseksi yritetään vaikuttaa verenpaineeseen elintapoja muuttamalla. Suolan määrää ruokavaliossa pitää alentaa, ja mahdollista ylipainoa pudottaa. Runsas alkoholinkäyttö nostaa verenpainetta ja painoa. Tupakointi ei kuulu terveisiin elintapoihin. Verenpainetta tulee seurata esimerkiksi kotimittauksin. Tarvittaessa aloitetaan verenpainelääkitys.

7. 65-vuotias isoäiti ei syö D-vitamiinivalmisteita ollenkaan. Pitäisikö asiaan puuttua?

D-vitamiinin riittävä saanti on tärkeä luuston hyvinvoinnille, erityisesti naisilla, jotka kärsivät herkemmin osteoporoosista. Nykyinen suositus tämänikäiselle on D-vitamiinilisää 20 mikrogrammaa ympäri vuoden.

8. Koulun aloittaneella pojalla tuntuu olevan kasvukipuja. Voiko niitä hoitaa?

Kasvukivut ilmenevät yleensä kipuina alaraajoissa, tyypillisesti nukkumaanmenon aikoihin. Erityistä hoitoa niihin ei ole, vanhempien antama hieronta taitaa olla tehokkainta. Tulehduskipulääkkeitä, kuten Buranaa, voi käyttää tilapäisesti.

9. Olen menossa kesälomallani punkkiseudulle. Miten punkkien kanssa tulee toimia?

Pyrit välttämään rantalepikkoa ja muita punkkiympäristöjä. Iholta punkit poistetaan vetämällä esimerkiksi apteekista saatavilla punkkipinseteillä. Mikäli puremakohtaan tulee noin viikon kuluessa laajentuva yli viiden senttimetrin läpimittainen punoitus tai rengas, on Borrelia-infektio mahdollinen. Tällöin on käännyttävä lääkärin puoleen. Hän määrää hoidoksi 2-3 viikon antibioottikuurin.

10. Perheen teini-ikäiset polttavat ihonsa helposti auringossa. Miten ihoa voi hoitaa?

Auringolta kannattaa suojautua vaatteilla, päähineellä ja riittävällä kertoimella varustetulla auringonsuojavoiteella. Auringon polttamaa ja punoittavaa ihoa voi viilentää myös vedellä suihkussa. Hoidoksi iholle laitetaan hydrokortisonia 2-3 kertaa päivässä. Muita oireita voi lievittää tarvittaessa tulehduskipulääkkeillä, esimerkiksi Buranalla.

Teksti: Pekka Järvensivu