Marco Bjurström kuuntelee itseään ja sanoo flunssalle ”EI”

Televisiosta tuttu innostaja Marco Bjurström pitää syksyä luovuuden ja tekemisen aikana. Flunssakaan ei ehdi iskeä, kun syö hyvin ja pitää itsensä liikkeellä ja positiivisella mielellä.

Kun pysyy vauhdissa, ei välttämättä edes huomaa, kuinka päivä lyhenee syksyisin. Samalla asenteella flunssakin pysyy poissa. Tämän on huomannut Nelosen uutisten ankkuri Marco Bjurström, joka on tullut suomalaisille tutuksi lukuisista tanssi-, televisio- ja teatteriprojekteista. Supersuosittuja BumtsiBum!- ja Tanssii tähtien kanssa -ohjelmia juontanut Bjurström on aina tehnyt paljon töitä. Hän aloitti tanssinopettajana 30 vuotta sitten, ja jatkaa työtä edelleen uutisankkurin työn ja viestintäkouluttajan toimen ohella. Bjurströmillä tuntuu riittävän virtaa vaikka muille jakaa. Kyse ei ole vain mielikuvasta. ”Ihmiset ihmettelevät, miten jaksan tehdä paljon töitä yhtä aikaa. Todellisuudessa en tee asioita päällekkäin, vaan työt on tarkasti lomitettu. Se on järjestelykysymys. Olen analyyttinen ihminen.” Bjurströmin vauhti ei hiljene edes syksyllä, kun moni suomalainen kaivautuu kotisohvalleen. Syksyllä vauhti vasta kiihtyykin.

Pimeään syksyyn energiaa ihmisistä ja väreistä

Bjurström kertoo olevansa hetkessä eläjä. Kun lomailuun tarjoutuu mahdollisuus, hän ottaa siitä kaiken irti. Kun loma päättyy, laiskottelu vaihtuu aktiiviseen elämään. Bjurströmin mukaan juuri syksy on tekemisen ja luovuuden aikaa. ”Kesällä ihminen avautuu ulospäin. Syksyllä fokus siirtyy itseensä ja uuden luomiseen.” Bjurström saa energiaa etenkin ihmisistä ja tekemisestä. "Saattaisin kokea syksyn ahdistavana, jos istuisin kotona pyörittämässä peukaloitani. En ole synkeä itselleni enkä pysähdy syksylläkään katselemaan pimeään. Värit ovat syksyllä mielettömät." Vaikka syksyn pimeys ei Bjurströmiä ahdistakaan, hän pyrkii viettämään joka syksy viikon valossa ulkomailla.
 
Bjurströmin resepti – tasapainoa ja tarpeiden tiedostamista

Kesällä Bjurström liikkuu vähemmän kuin muina vuodenaikoina, sillä tanssinopetus taukoaa kesäksi. Syksyn ensimmäisillä tanssitunneilla paikat kipeytyvät. Muut elämäntavat pysyvät kuitenkin lähes samanlaisina kuukaudesta toiseen. ”Kaikki ruoka, mitä syön, on itse tehtyä”, Bjurström kertoo periaatteestaan. Hän on oppinut myös sen, miten tärkeää on juoda paljon vettä. ”Juon joka aamu yhden litran vettä heti ensimmäiseksi. Vesi laittaa aineenvaihdunnan liikkeelle.” Bjurströmin hyvinvoinnin resepti on siis tuttu ja yksinkertainen. "Liikun, syön terveellisesti ja säännöllisesti, juon paljon vettä enkä pingota. Kunnioitan omia tarpeitani ja tiedostan, mitä teen. Asiani ovat hyvin tasapainossa."

Flunssa pysyy poissa – vitamiinit lautasella

Terveellisten elintapojen ja myönteisen elämänasenteen ohella Bjurström kiittelee hyviä geenejään. Nelosen uutisten ankkurina työskentelevä Bjurström ei muista, että olisi koskaan ollut poissa töistä sairauden, etenkään flunssan vuoksi. ”On minulla nuhaa ja yskää ollut, mutta kuume ei nouse. Allergista nuhaa minulla on ympäri vuoden, mutta siihen käytän lääkkeitä vain keväällä koivun kukkiessa.” Särkylääkettä Bjurströmin ei siis juuri tarvitse syödä, mutta D-vitamiinia hän nauttii syksystä kevääseen. "Muut vitamiinit pyrin saamaan ravinnosta. Syön todella paljon kasviksia, ja esimerkiksi suosikissani intialaisessa ruoassa niitä on yleensä runsaasti." Uutisankkurin työssään Bjurström kuulee ja kertoo usein myös pelottavista, huolestuttavista ja ikävistä uutisista. Miten positiivisuuden pystyy säilyttämään sen keskellä? "Minulle on kasvanut halu kertoa ihmisille tärkeistä asioista, välittää tietoa. Toki esimerkiksi bakteerien resistanssin kehittyminen arveluttaa, mutta vielä en ole uutisten vuoksi menettänyt yöuniani."

Kuka?
- Marco Bjurström
- Syntynyt ja asuu Helsingissä.
- Innostaja ja mahdollistaja – tehnyt ja tekee töitä muun muassa tanssinopettajana, koreografina, ohjaajana, juontajana ja Nelosten uutisten uutisankkurina. Toimii myös viestintäkouluttajana.
- Harrastaa tanssia.
- Hyvinvoinnin lähteenä: tasapaino ruoan ja juoman sekä liikunnan ja levon välillä

Teksti: Katri Saukkonen