Lujuutta luustolle

Kalsiumin ja D-vitamiinin riittävä saanti auttaa ehkäisemään osteoporoosia, joka voi puhjeta jo nuorena.

Osteoporoosi on luuston sairaus, jossa luiden lujuus on vähentynyt, minkä seurauksena murtuma-alttius lisääntyy. Ensimmäisiä oireita on usein vaarattomalta tuntuneen kaatumisen yhteydessä syntynyt murtuma tai nikamaluhistuma. Myös pituuden lyheneminen, kumarrus ja kivut raajojen pitkissä luissa voivat olla osteoporoosin tunnusmerkkejä. Vaikka osteoporoosi on yleisintä ikääntyneillä, sitä voi esiintyä kaikenikäisillä naisilla ja miehillä. Naisilla osteoporoosin riski on suurempi kuin miehillä. "Osteoporoosista voivat kärsiä nuoremmatkin ihmiset, esimerkiksi reumaatikot, anorektikot, kortisonin käyttäjät, liikuntarajoitteiset sekä keliaakikot", professori, ylilääkäri Jorma Heikkinen luettelee.

Sairauden riski kasvaa, jos henkilön painoindeksi on pitkään alle 20 tai jos liikkuminen on vähäistä. "Jänteitä ja luustoa tulee kuormittaa, jotta ne kehittyisivät vahvoiksi. Etenkin nopean kasvun vaiheessa tulisi liikkua monipuolisesti."

Imettävät riskiryhmässä

Kalsium on yhdessä fosfaatin kanssa luuston perusrakennusaineita. Elimistön kaikki solut tarvitsevat kalsiumia aineenvaihduntaansa, ja sen riittävä määrä mahdollistaa lihaksen supistumisen ja hermosolujen toiminnan. Jos kalsiumin saanti ravinnosta on niukkaa, luustosta irtoaa kalsiumia juuri näiden kehon tärkeiden elintoimintojen turvaamiseksi.

Jos henkilö ei saa tarpeeksi kalsiumia, seurauksena voi olla osteopenia ja myöhemmin osteoporoosi. Kalsiumin tarve vaihtelee iän, sukupuolen ja henkilön koon mukaan. Esimerkiksi raskauden ja imetyksen aikana kalsiumin saannin tarve kasvaa. "Raskauden aikana normaali maitotuotteiden käyttö yleensä takaa riittävän kalsiumin saannin. Imetettäessä tarve kasvaa, sillä imettäminen kuluttaa kalsiumia noin 600 milligrammaa päivässä", Heikkinen kertoo. "Jos naisella on peräkkäin useita raskauksia ja pitkiä imetysjaksoja, osteoporoosin riski voi kasvaa, jos nainen ei saa tarpeeksi kalsiumia."

D-vitamiini tehoaineena

Kalsiumin ohella luusto tarvitsee myös D-vitamiinia, joka vaikuttaa keskeisesti kalkin imeytymiseen. Riittämätön D-vitamiinin saanti vähentää kalsiumin imeytymistä ja kiinnittymistä luustoon, jolloin seurauksena on luun haurastuminen. "Erityisesti keliaakikoilla D-vitamiinin saannin tärkeys korostuu. Keliakiassa suolinukan vähentyminen estää D-vitamiinin kalsiumia imeytttävän vaikutuksen".

D-vitamiinin ja kalkin ohella tupakoimattomuus on keino ehkäistä osteoporoosia. Tupakointi laskee naisilla estrogeenitasoa ja kiihdyttää sitä kautta luun hajoamista ja haurastumista. Nikotiinilla on myös suoraa vaikutusta luustoon. "Erityisesti nopean kasvun vaiheessa tupakointi vaikuttaa luun määrään ja luuston kehitykseen", Heikkinen korostaa.

Myös runsas alkoholin käyttö voi heikentää luustoa, mutta kohtalainen käyttö ei kasvata osteoporoosin riskiä. "Suomalaiset ovat varsin hyvin perillä kalsiumin saannin tärkeydestä. Luuston tila olisi kuitenkin hyvä tarkistaa 60 ikävuoden jälkeen", Heikkinen muistuttaa.

Orionin kalsiumvalmisteet

Teksti: Katri Saukkonen