Lemmikin ihotulehduksen syy kannattaa selvittää

Eläinlääkäri Karoliina Laineen mukaan koirien ihotulehdukset ovat varsin yleisiä. Kun pois lasketaan kirurgiset toimenpiteet, jopa neljännes eläinlääkärikäynneistä liittyy ihosairauksiin. Tavallisimpia ovat bakteeriperäiset ihotulehdukset. Bakteerien lisäksi tulehdukseen liittyy tällöin yleensä jonkin altistava tekijä, esimerkiksi allergia, atopia tai ruoka-aineyliherkkyys. "Varsinkin jos ihotulehdus uusiutuu, on tärkeää selvittää tulehduksen perimmäinen syy", Orionin eläinlääkkeiden markkinointipäällikkönä työskentelevä Karoliina Laine korostaa.

Tulehduksia esiintyy erityisesti mahan alla, tassujen väleissä ja ihon poimuissa. Yleisimpiä oireita ovat punoitus ja kutina, ja toisinaan ihoon tulee myös punaisia näppylöitä ja hilseilyä. "Jos tulehdus on pienellä alueella, hoidoksi käyvät reseptillä saatavat antibioottia sisältävät paikallishoitovalmisteet. Paikallishoitona voi käyttää myös antiseptisiä hoitotuotteita."

Isommassa tulehduksessa tarvitaan vähintän kolmen viikon pituista suun kautta annosteltavaa antibioottihoitoa. Hoitoon on hyvä yhdistää myös bakteereja taltuttavia desinfioivia pesuhoitoja. "Pitkän antibioottikuurin yhteydessä kannattaa käyttää vatsan toimintaa tasapainottavaa Aptus Tehobakt -maitohappobakteerivalmistetta. Erityisesti atooppisilla koirilla ihon terveyttä voi tukea myös rasvahappovalmisteiden avulla", Laine muistuttaa.

Kissoilla ihotulehdukset johtuvat usein toisen kissan puremasta. "Jos puremakohta tulehtuu ja siihen kehittyy paise, kannattaa suunnata eläinlääkäriin", Karoliina Laine kertoo.

Lähde: Galenos