Lasten kivunhoito

Lapsen kipu on aivan yhtä yksilöllistä kuin aikuisenkin. Osa lapsista tuntee siis kipua herkemmin kuin toiset. Lapsi voi pelätä kipua ja etenkään pienimmät lapset eivät ymmärrä syy-yhteyttä kivun aiheuttajaan. Kysele lapselta, missä kipu tuntuu. Pienet lapset harvoin osaavat kertoa olevansa kipeitä ja kipu täytyy huomata oudosta käyttäytymisestä ja itkusta. Myös lapsen huono ruokahalu tai liikkumattomuus saattaa olla merkki kivusta. He saattavat kokea kivun jopa rangaistuksena jostain. Lapsi oppii jo hyvin nuorena pelkäämään kivuliaita tilanteita, ja huonosti hoidettu kipu voi voimistaa myöhempiä kipukokemuksia. Esimerkiksi lapset pelkäävät usein pistoksen aiheuttamaa kipua. Puudutusvoiteen käyttäminen pelastaa monelta itkulta.

Korvatulehdus
Välikorvantulehdus eli otiitti on yleinen pienten lasten tauti. Onneksi korvakivut ovat yleensä lyhytkestoisia ja helposti hoidettavissa. Korvatulehdusta esiintyy etenkin flunssan ja hengitystietulehdusten jälkitautina ja joskus se voi nostaa korkean kuumeen. Tärkeä oire on korvakipu, jota ilmenee 75% lapsista. Korvakivut ovat tavallisesti voimakkaimillaan yöllä, sillä välikorvan märkä painaa makuuasennossa herkkää tärykalvoa. Kipua voidaan lievittää ja parantumista voidaan yrittää nopeuttaa kotikonstein. Lapselle annetaan särkylääkettä, yön ajaksi korotetaan päänalustaa ja lapselle annetaan tärykalvoa puuduttavia korvatippoja. Yleensä korvatulehdus vaatii lääkärikäynnin ja antibioottikuurin.

Päänsärky
Alle 5-vuotiaat kärsivät harvoin päänsärystä, kouluikäisillä se puolestaan on tavallinen vaiva. Noin joka kolmannen kouluikäisen lapsen päätä särkee säännöllisin väliajoin. Päänsäryn yleisin muoto lapsella on jännityspäänsärky, mutta myös migreeniä esiintyy. On hyvä muistaa, että migreenitaipumus on vahvasti perinnöllinen. Jännityspäänsäryssä kipuu tuntuu puristavalta vanteelta pään ympärillä. Usein päänsärkyyn liittyy myös niska- ja hartiakipuja, aivan kuin aikuisillakin. Kovassa kuumeessakin lapsen päätä saattaa särkeä. Syytä särkyyn voidaan myös etsiä purentaviasta tai ryhtiviasta. Tavallinen särkylääke auttaa useimmissa päänsärkytapauksissa.

Vatsakivut
Noin 10-15% lapsilla esiintyy toistuvia vatsakipuja. Yleisimmin kouluikäisillä lapsilla. Kun lapsi valittaa vatsaansa, syynä voi olla ongelma suoliston alueella, esimerkiksi ummetus tai ilmavaivat, mutta erityisesti pienten lasten kohdalla syy voi olla myös muualla elimistössä. Korvatulehdus, nielutulehdus tai keuhkokuume voivat kuumeisella lapsella aiheuttaa vatsavaivoja. Jos lapsi tuntuu muuten terveeltä, voi tilannetta seurata kotona. Jos taas vatsakivut jatkuvat kauan, on syytä hakeutua lääkäriin. Jos lapsella esiintyy toistuvasti vatsakipuja, laktoosi-intoleranssin mahdollisuus on aina syytä ottaa huomioon. Yli 10-vuotiailla tytöillä vatsakipu voi olla jo kuukautiskipua.

Kasvukivut
Terveillä lapsilla kasvukivut ovat päänsäryn jälkeen yleisin kivun muoto. Joka viides lapsi kokee kasvukipuja, ja ne kuvataan yleensä särkynä jaloissa, joko polvissa, nilkoissa tai sääressä. Kasvukivut alkavat yleensä 4-5 vuoden iässä. Ne ovat täysin vaarattomia, ja häviävät yleensä 10 ikävuoteen mennessä.

Kasvukipujen ehkäisyyn ei tunneta keinoja. Paras helpotus kasvukipuihin on alaraajojen hierominen. Mikäli tämä ei riitä, voidaan käyttää tilapäisesti tulehduskipulääkkeitä.

Lue lisää www.orionkipu.fi