Lapsen iho tarvitsee tehokkaan aurinkosuojan

Auringon UV-säteily on lapselle vahingollisempaa kuin aikuiselle. Parhaat keinot lapsen ihon suojaamiseen ovat vaatteet, lippis, aurinkolasit ja korkeakertoiminen aurinkosuojavoide.

Kevätaurinko houkuttelee lapset jopa tuntikausiksi ulos leikkimään. Aikuisen tehtävä on huolehtia siitä, että lapsen aurinkosuojaus on kunnossa. Ihotautien erikoislääkäri Tapio Rantanen Tampereen Ihopisteestä muistuttaa, että auringon ultraviolettisäteily on keväällä lähes yhtä voimakasta kuin keskikesällä. ”UV-altistus on hyvä aloittaa lyhyestä oleskelusta auringossa. Jo keväästä lähtien kannattaa vältellä kokonaan keskipäivän aurinkoa”, hän sanoo.

Aurinko on lapselle vahingollisempi kuin aikuiselle

”Lapsen ihon turvamekanismit auringonvalon vaikutusta vastaan eivät ole vielä niin kehittyneet kuin aikuisilla. Aurinko vaurioittaa lapsen DNA:ta siten herkemmin kuin täysi-ikäisen. Soluja alkaa vaurioitua jo ennen näkyviä merkkejä – siis jo paljon ennen pientä punoitusta”, lääkäri kertoo.

UV-säteily on ihmiselle sitä vaarallisempaa, mitä varhemmin ja runsaammin sille altistuu. Polttavat UVB-säteet imeytyvät perimäainekseen ja aiheuttavat siellä mutaatioita. ”Jos lapsen iho pääsee palamaan, sitä suurempi riski hänellä on jo varhaisaikuisuudessa saada ihosyöpä”, Tapio Rantanen muistuttaa.

Suojaa lapsi sekä vaatteilla että aurinkovoiteella
 
Lapsen tärkein aurinkosuojaus iästä riippumatta on vaatetus. Lisäksi näkyville ihoalueille on hyvä laittaa korkeakertoimista aurinkosuojavoidetta.

”Lapsille on tarjolla omia voiteita, joissa kertoimet ovat yli 30 ja joissa on vähemmän kemiallisia ainesosia kuin aikuisten voiteissa. Kaikki EU:ssa myynnissä olevat voiteet ovat kuitenkin turvallisia, ja aikuisille suunnattuja aurinkorasvoja voi käyttää myös lapsilla”, Rantanen painottaa.

Ihotautilääkäri muistuttaa vanhempia tarkistamaan, että voiteet suojaavat sekä UVA- että UVB-säteiltä. ”Muistathan levittää voidetta lapsen iholle paksulti muutaman tunnin välein ja aina, jos lapsi on käynyt uimassa”, Rantanen vinkkaa.

Muista suojata myös silmät ja huulet

Aurinkolaseista halvemmatkin merkit sisältävät yleensä riittävän tehon lapsen silmien suojaamiseen auringolta. Huulten suojaukseen on omia, korkeakertoimisia huulirasvoja. Kannattaa tarkistaa, että nekin suojaavat UVA- ja UVB-säteiltä.


Teksti: Essi Kähkönen