Kysymyksiä ja vastauksia lasten ihonhoidosta

Iho voi välillä reagoida tavalliseen perusvoiteeseen esimerkiksi ärtymällä. Allergiatesteissä ei kuitenkaan näy reaktioita. Mistä perusvoiteen aiheuttama reaktio johtuu?

"Jos ihottuma on hyvin akuutissa vaiheessa, mikä tahansa ulkoinen tekijä, jopa vesi, voi ärsyttää ihoa. Reaktiot voivat myös olla ei-allergisia eli toksisia eli ärsytysreaktioita."

Mitä lumipalloihottuma tarkoittaa? Miten sitä tulee hoitaa?

"Lumipalloihottuma on atooppisen ihottuman ilmentymä sormissa tai sormen päissä. Iho hilseilee ja halkeilee. Tämä useimmiten lasten atooppisen ekseeman ilmentymä puhkeaa tyypillisesti talvikaudella. Tällöin lapset käyttävät lapasia tai hansikkaita, jotka voivat hautoa käsiä. Joskus kädet kastuvatkin - ehkä juuri lumipalloja tehdessä. Tämä voi ärsyttää käsien ihoa. Lumipalloihottuma ei usein kutise paljoa ja punoittaakin vain vähän. Esitiedot atooppisesta taipumuksesta sekä ihottuman sijainti ja ulkonäkö riittävät yleensä erottamaan lumipalloihottuman sieni-ihottumasta. Hoitona ovat keskirasvaiset tai rasvaiset perusvoiteet."

Milloin lapsi kärsii sieni-ihottumasta? Miten paljon sitä diagnosoidaan tarpeettomasti?

"Lasten jalkasieni on huomattavasti harvinaisempi kuin aikuisten. Myös esimerkiksi kumisaapasihottumaa (winter feet) eli samaa ilmiötä kuin lumipalloihottuma, diagnosoidaan erittäin usein väärin sieni-ihottumaksi. Vain sormenpäissä tai sormissa esiintyvä sieni-ihottuma on hyvin harvinainen ilmiö. Lapset voivat saada sieni-ihottuman lemmikkieläimestä raaja-alueelle tai vartalolle, jolloin se on usein rengasmainen. Hiuspohjan sieni-ihottumia tavataan myös lapsilla aika ajoin. Tiettyjen kontaktilajien, kuten painin, harrastajien parissa leviää joskus sieni-infektioita. Sienilääkkeen aloitus lapsilla tulisi perustua varmaan diagnostiikkaan, mikä yleensä tarkoittaa sieniviljelyä ja/tai natiivinäytettä."

Millainen voide soveltuu parhaiten pienten lasten pakkasvoiteeksi? Miten sitä tulee käyttää?

"Paras suoja pakkasta vastaan on lämmin suojaava pukeutuminen. Pakkasvoiteiden kanssa täytyy olla varovainen, sillä ne saattavat jopa laskea ihon lämpötilaa. Jos voiteita käytetään, niiden tulee olla rasvaisia, ei vesipitoisia. Iho on syytä voidella riittävän aikaisin eli noin tunti ennen ulosmenoa."

Miksi kortisonivoiteen Käypä hoito-suositus eroaa ajoittain pakkausselosteen käyttösuosituksesta?

"Kortisonivoiteita on neljää eri teholuokkaa, ja niiden käyttöaiheita on valtavasti. Siksi yhtä käyttösuositusta on mahdoton antaa. Samaa kortisonivoidetta voidaan käyttää myös eri indikaatioissa eri tavalla. Pääsääntöisesti kortisonivoiteita käytetään jaksoittain välillä tauottaen, jolloin vältetään haittavaikutukset. Intervallihoitoa, esimerkiksi 2-3 päivänä viikossa, on alettua suosia aiempaa enemmän. Apteekissa on hyvä muistaa, että erityisesti ihotautilääkärien määräykset poikkeavat toisinaan pakkauksen käyttöohjeista tietoisesti, sillä ne perustuvat hoidettavan ihosairauden käyttäytymiseen."

Asiantuntijana ihotautien erikoislääkäri, dosentti Pekka Autio

Teksti: Katri Saukkonen