Kutinaa ruoka-aineallergiasta

Lemmikin kutinan, iho-oireiden ja toistuvien korvatulehdusten syynä saattaa olla ruoka-aineallergia. "Ruoka-aineallergian ulkoiset oireet ovat usein hyvin samanlaisia kuin eläimen atopian. Ruoka-allergian tyypillisin oire on se, että iho-oireet eivät liity mitenkään vuodenaikaan", eläinlääkäri Kirsti Schildt Vuosaaren Eläinklinikalta huomauttaa.

Ruoka-aineallergiaa kartoitetaan niin sanotun eliminaatiodieetin avulla. Tällöin eläimelle syötetään ruoka-ainetta, jota se ei ole ennen saanut. Jos oireet häviävät, voidaan epäillä ruoka-aineallergiaa. Tämän jälkeen palataan vanhaan ruokavalioon. Jos oireilu alkaa uudelleen, ryhdytään selvittämään, mille ruoka-aineelle tai -aineille eläin on allerginen.

Schildt korostaa, että eliminaatiodieetti on tehtävä hyvin huolellisesti. Pienikin makupala vältettävää ravintoa voi vääristää tulokset. "Eliminaatiodieetin olisi hyvä olla mahdollisimman suppea - ja mieluiten kotitekoinen. Ainoastaan jos kyseessä on kasvava eläin, on valittava valmisruoka, joka sisältää kaiken tarvittavan."

Kun allergisoiva aine on lopulta löytynyt ja poistettu ruokavaliosta, oireetkin pysyvät yleensä kurissa. Kun diagnoosi allergiasta on tehty, eläimelle voidaan määrittää sopiva ruokavalio ja toimivat tukihoidot. "Uusi ruokavalio on laadittava niin, että se täyttää kaikki eläimen ravintotarpeet", Schildt muistuttaa.

Jos eläin saa vahingossa allergisoivaa ruokaa, kutinaa helpottavista pesuista voi olla apua oireiden hoidossa. Rasvahappotuotteet pitävät puolestaan omalta osaltaan huolta eläimen ihon suojakerroksesta.

Teksti: Matti Välimäki