Kun lapsen korva on pipi

Lasten välikorvantulehdukset ovat harmillisen yleisiä. Varmasti diagnosoituun tulehdukseen antibiootit ovat tutkitusti tehokas hoito.

Keskustelu menee helposti ääripäihin, näin myös keskustelu antibiooteista, sanoo lasten infektiolääkäri, dosentti Terhi Tapiainen Oulun yliopistollisesta keskussairaalasta.

”Itse vältän äärimmäisyyksiä. Välikorvantulehduksen hoidossa antibiooteilla on paikkansa, jos niitä käytetään vain selviin tulehduksiin, joissa oireet ja kipu ovat voimakkaat.”

On vahvaa tutkimusnäyttöä siitä, että antibiootit nopeuttavat korvatulehduksesta toipumista, helpottavat kipua ja lyhentävät ajanjaksoa, jolloin kuulo on tulehduksen takia alentunut. ”Tästä saattaa olla haittaa, jos pienen lapsen kielenkehitys on herkässä vaiheessa. Alle kaksivuotiaalle parikin viikkoa voi olla pitkä aika.”

Tapiainen tähdentää, että välikorvantulehdusten hoito lähtee tarkasta ja oikeasta diagnoosista, olipa kyseessä pieni lapsi tai isompi potilas. Päivän tai parin aikalisä on paikallaan, jos oireet ovat lieviä. Kipua voi lievittää parasetamolilla, ibuprofeenilla tai naprokseenilla.

Kuulo alenee roimasti

”Aikuiset sekä isommat lapset osaavat itse kertoa kivun voimakkuudesta sekä kuulon heikentymisestä. Pieni lapsi ilmaisee kivun, mutta kuulonalenemaa on vanhempien vaikeampi arvioida.”

Väestötasolla pienten lasten korvatulehdukset ovat merkittävä haitta. Suomessa pienillä lapsilla on vuosittain keskimäärin 1–3 antibioottikuuria, ja näistä 60–70 prosenttia johtuu välikorvantulehduksista. Välikorvantulehduksen aiheuttama kuulonalenema voi olla 20–50 desibeliä, ja hoitamattomassa välikorvantulehduksessa oire voi kestää viikkoja.

Sekä ajattelematon antibiootin määrääminen kiireessä että ’ei koskaan antibioottia’ -asenne ovat lääkäriltä virhe, sanoo Tapiainen. Pelkkä hengitystieinfektio ei ole riittävä syy määrätä antibiootteja.

”Vanhempien kannattaa luottaa omaan vaistoonsa. Jos lapsi on hyvin kivulias ja oma huoli on suuri, puhelinvastaukseen ei tarvitse tyytyä vaan lapsen voi tuoda vastaanotolle vaikka yöllä. Hyvin sairas lapsi kuuluu lääkäriin.”

Ohjeet korvakipuisen lapsen vanhemmille

1. Päivän tai parin aikalisä on usein paikallaan, jos oireet ovat lieviä.
2. Kotona kipua voi lievittää parasetamolilla, ibuprofeenilla tai naprokseenilla
3. Jos lapsi vaikuttaa hyvin kivuliaalta ja oma huoli on suuri, lapsen voi tuoda vastaanotolle - vaikka yöllä. Hyvin sairas lapsi kuuluu lääkäriin.

Teksti: Pirkko Koivu

Orodrops - korvakivun tilapäiseen lievitykseen