Kesäsyöpöttely lisää närästystä

Kesällä maistuu rasvainen ja voimakkaasti maustettu grilliruoka ja kuplivat juomat. Kun jälkiruoaksi vielä juo paljon kahvia ja syö suklaata, niin ei ole ihme, jos närästys vaivaa. "Närästys tarkoittaa polttavaa tunnetta rintalastan takana tai ylävatsan tai kaulan seudulla. Vatsan sisältö nousee ylös ja kemiallisesti ärsyttää ruokatorven limakalvoa", kertoo gastroenterologian erikoislääkäri Petri Pesonen Terveystalo Kampista.

Ruokavalion lisäksi närästysriskiä lisäävät ylipaino, suuret ruoka-annokset ja tietyt lääkkeet, kuten nitrot, kalsiumsalpaajat, antikolinergit ja teofylliini. Onneksi närästyksen taltuttamiseen on olemassa lääkkeitä ja keinoja. Esimerkiksi makuulle menoa ei syömisen jälkeen suositella, sillä ruokatorven alasulkijan lihas voi rentoutua. "Istuvassa asennossa painovoima auttaa pitämään ruoat vatsassa", Pesonen vinkkaa.

Zolt on Orionin itsehoitolääke närästyksen hoitoon (vain yli 18-vuotiaille)

Lähde: Itsehoitoapteekki/kesä 2011