Joulustressiä? Paukkuarkuutta?

Juhlapyhät voivat olla stressaavaa aikaa perheen lemmikeille, kissoille ja koirille. Kun kotia valmistellaan loppuvuoden juhliin – jouluun ja uuteen vuoteen – on syytä ottaa huomioon myös lemmikkien hyvinvointi. Kaikki muutokset lemmikin ympäristössä ja laumassa voivat olla isoja stressin aiheita. Jouluruokien erilainen, voimakas tuoksu, joulukuusi, vieraat ihmiset ja ilotulitus ovat tyypillisimpiä ylimääräisen huolen aiheuttajia, vaikka ne ovatkin vain tilapäisiä.

Adaptil ja Feliway feromonivalmisteilla voidaan helpottaa kissan ja koiran sopeutumista uusiin tilanteisiin, yksinoloon ja muutoksiin laumassa. Jotta toivottu vaikutus saadaan aikaan, feromonivalmisteet olisi hyvä ottaa käyttöön ajoissa, mielellään noin 3 viikkoa, mutta viimeistään viikkoa ennen tarvetta. Adaptil panta haihduttaa feromonia 1–2 tunnin kuluttua käyttöönotosta ja Adaptil sekä Feliway haihduttimella huoneilman feromonipitoisuus on riittävä 48 tunnin kuluttua.

Adaptil koirille
Adaptil-valmisteet sisältävät synteettisesti valmistettua feromonia, joka vastaa sitä tyynnyttävää feromonia, jota erittyy narttukoirien nisien välisestä ihosta penikoinnin jälkeen. Kyseinen feromoni auttaa pentujen leimautumista emäänsä, ja sillä on myös tärkeä merkitys vakaan tunne-elämän kehittymiselle. Adaptil-valmisteiden vaikutus perustuukin siihen, että ne luovat luonnollisen turvallisuuden tunteen sekä pennuille että aikuisille koirille edellä mainittua narttukoiran erittämää feromonia jäljittelemällä. Adaptil-valmisteet soveltuvat sekä ennaltaehkäisevään käyttöön että harjoittelun tueksi, jos ongelmia on jo päässyt syntymään.

Feliway kissoille
Feliway on feromoniliuos, joka sisältää synteettisesti valmistettua, kissan naamaferomoni F3:a jäljittelevää ainetta. Naamaferomonin avulla kissa merkitsee oman reviirinsä hieromalla leuan ja korvan välistä poskeaan esimerkiksi huonekaluihin. Tämäntapainen oman alueensa merkkaaminen rauhoittaa kissaa ja luo sille turvallisen tunteen. Kaikki levottomuutta tai stressiä osoittavat kissat voivat hyötyä Feliway-valmisteiden käytöstä.

Rauhallista joulunaikaa lemmikillesi!

Adaptil- ja Feliway-tuotteita myyvät eläinlääkärit, apteekit ja hyvin varustetut eläintarvikeliikkeet.