Joulupöydän herkulliset jälkiruokareseptit

Aattoillan pehmeä aprikoosi-pähkinäleipä

Pähkinä sopii moneen jouluherkkuun, suolaiseen ja makeaan, samoin kuin kuivatut hedelmät. Näiden kahden yhdistelmästä syntyy jouluinen herkkuleipä.

Pähkinät sisältävät muun muassa proteiinia, kuitua ja kivennäisaineita. Niissä on paljon energiaa, mutta pähkinän rasva on pehmeää ja hyvälaatuista. Pähkinät antavat kosolti makua erilaisiin leivonnaisiin ja ruokiin.

Pähkinöiden lailla myös kuivatut hedelmät ovat kelpo välipala energiansa ja kuitujensa ansiosta. Vinkki: voit korvata osan joulumakeisista kuivatuilla hedelmillä!

Kahteen leipään tarvitset:

200 g kuivattuja aprikooseja

1 dl pähkinärouhetta

½ l vettä

40 g hiivaa

4 tl suolaa

2–3 rkl siirappia

noin 12 dl hiivaleipäjauhoja

¾ dl saksanpähkinäöljyä

Tee näin:

Pilko aprikoosit pieniksi paloiksi. Laita ne kuumaan nesteeseen yhdessä pähkinärouheen kanssa. Kun neste on kädenlämpöistä, liuota hiiva, suola ja siirappi sekaan.

Alusta jauhot vähän kerrallaan taikinaan. Lisää lopuksi öljy. Jauhoja voi lisätä leipomisvaiheessa, joten taikinan voi jättää melko pehmeäksi.

Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi.

Jaa taikina kahteen osaan. Pyöritä molemmista osista leipä ja nosta ne leivinpaperin päälle. Voit myös panna kahtia jaetun taikinan voideltuihin vuokiin ja muotoilla vuokiin sopivat pötkylät. Kohota leipiä 20­–30 minuuttia liinan alla.

Paista leivät uunin alatasolla 200 asteessa 25–30 minuuttia. Jäähdytä liinan alla.

Tämän reseptin ja monia muita jouluherkkuja löydät osoitteesta Kodinkuvalehti.fi.

Joulupäivän suloinen suklaa-puolukkavaahto

Maittavan jouluaterian jälkeen makeahammasta kolottaa. Jälkiruokapöydässä kannattaa tarjota herkkuja joka makuun.

Suomalainen supermarja puolukka piristää samettisen suklaan makua. Hemmottele jouluvieraita herkullisella suklaa-puolukkavaahdolla.

12 pieneen annokseen tarvitset:

200 g maitosuklaata
2 dl kuohukermaa
1 kananmunan valkuainen
2 dl puolukoita

Kinuskikastike:
2 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria

Tee näin:

Valmista ensin kinuskikastike. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja keitä noin 15 minuuttia.

Tee suklaavaahto. Sulata suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa.

Vatkaa kerma yhdessä kulhossa ja valkuainen toisessa.

Yhdistä vaahdot varoen. Nosta kauhallinen kerma-munavaahtoa hiukan jäähtyneen suklaan joukkoon ja sekoita. Kääntele suklaaseos varovasti vaahtoon.

Kokoa jälkiruoka pieniin laseihin. Lusikoi tai pursota pohjalle suklaavaahtoa. Jaa puolukat suklaavaahdon päälle. Valuta lopuksi hiukan jäähtynyt kinuskikastike puolukoiden päälle.

Tämän reseptin ja monia muita jouluherkkuja löydät osoitteesta Menaiset.fi.

Kuva: iStockphoto