Imeydy, laktoosi!

Laktoosi-intoleranssilla tarkoitetaan maidon laktoosin aiheuttamia vaivoja. Ne voivat johtua perinnöllisestä laktaasiaktiivisuuden alenemisesta, joka periytyy peittyvästi. Syynä vaivoihin voi olla myös jokin muu suolen limakalvon tauti kuten keliakia. "Laktoosi-intoleranssi aiheuttaa paljon kysymyksiä, koska siihen liittyvät vatsaoireet ovat usein epämääräisiä. Laktoosia sisältävät ruoat aiheuttavat laktoosi-intolerantikoille ilmavaivoja, vatsan turvotusta ja löysiä ulosteita", dosentti, yleis- ja perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäri Irma Järvelä kertoo.

Alle 6-vuotiaat pystyvät pilkkomaan laktoosia, sillä laktaasiaktiivisuus on normaali alle kouluikäisenä. Se alkaa alentua keskimäärin 6-12 vuoden iässä. Aikuisella matala laktaasiaktiivisuus saattaa aiheuttaa vatsavaivoja laktoosia sisältävistä ruoka-aineista. "Kaikki matalan laktaasiaktiivisuuden omaavista aikuista ei saa oireita", Järvelä korostaa.

Geenitestillä varmistus

Diagnoosin laktoosi-intoleranssista voi tehdä itse vaihtamalla vähälaktoosisiin tuotteisiin tai välttämällä laktoosia sisältäviä valmisteita muutaman viikon ajan. Mikäli oireet eivät häviä, kannattaa Järvelän mukaan hakeutua lääkäriin. Matala laktaasiaktiivisuus voidaan todeta geenitestillä, jonka tulos heijastaa laktaasientsyymin aktiivisuutta suolen limakalvolla. "Geenitesti on edullisempi ja potilasystävällisempi kuin laktoosirasituskoe. Geenitestiin tarvitaan vain tippa verta ilman esivalmisteluja. Testiä ei tarvitse toistaa, sillä perimä ei elämän aikana muutu."

Laktoosi-intolerantikot sietävät keskimäärin 2,5 desilitraa tavallista maitoa päivässä. Yksilölliset erot saattavat johtua suolen normaalia herkemmästä reagoinnista. Esimerkiksi monet lääkevalmisteet sisältävät jonkin verran laktoosia. Järvelä huomauttaa, että niiden sisältämä laktoosimäärä on kuitenkin niin pieni, ettei se yleensä ole syynä vatsavaivoihin.

Nolact - laktoosin pilkkomiseen

Teksti: Katri Saukkonen