Ibuprofeenista saattaa olla syöpälääkkeeksi

Suuret annokset ibuprofeenia hillitsevät syöpää. Brittitutkijoiden läpimurron ansiosta nyt tiedetään myös, miksi. Se tietää hyvää syövän ehkäisylle.

Bathin yliopiston tutkimusryhmä on saanut selville, että kaikki ibuprofeenien ryhmään kuuluvat lääkkeet vaikuttavat elimistössä estämällä AMACR-proteiinin toimintaa. AMACR on syövän ”avainproteiini”. Se on yliaktiivinen melkein kaikissa eturauhassyövissä, joissakin suolistosyövissä ja lukuisissa muissa syöpätyypeissä. Sen arvellaan ruokkivan syöpää kiihdyttämällä solujen energiantuotantoa.

Tutkimusryhmän johtajan Matthew Lloydin mukaan ibuprofeenin kyvystä ehkäistä syöpäsolujen kasvua on saatu viitteitä ennenkin. Nyt, kun syy-seuraussuhde alkaa selvitä, ibuprofeenista voidaan mahdollisesti kehittää syöpälääke. Siitä voi myös tulla merkittävä syöpää ennalta ehkäisevä lääke.

Tutkijat kuitenkin korostavat, että ibuprofeenia ei toistaiseksi voi käyttää syövän ehkäisyyn. Tarvitaan vielä perusteellisia lisätutkimuksia ja tietoa ibuprofeenin pitkäaikaiskäytön haitoista.

Tutkimus julkaistiin toukokuun lopulla Chemical Communications -tiedelehdessä. Juttu on luettavissa Chemistry Worldissa