Histec allergiseen nuhaan

Kun leppä ja pähkinäpensas keväällä aloittavat kukintansa, ilmaantuvat ensimmäiset allergista nuhaa sairastavien oireet. Nenä kutisee ja vuotaa, olo on tukkoinen. "Kaikkein herkimmät saattavat reagoida aiemminkin, sillä siitepölyä kulkeutuu tuulten mukana esimerkiksi Etelä-Ruotsista ja Baltiasta", sanoo keukkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Paula Pallasaho Työterveyslaitokselta.

Allergisella nuhalla tarkoitetaan allergista tulehdusta nenän limakalvoilla. Useimmiten sen aiheuttavat siitepölyt tai eläimet. Suomessa tavallisin allergisen nuhan aiheuttaja on koivu, jonka kukinta alkaa Etelä-Suomessa toukokuussa. Juhannuksesta eteenpäin alkavat kukkia heinät, elokuussa oireita aiheuttaa pujo. Pohjois-Suomessa kukinta-ajat tulevat hieman etelää myöhemmin.

Allergiseen nuhaan on Pallasahon mukaan olemassa muutamia itsehoitokonsteja. Oireita voi helpottaa esimerkiksi nenähuuhtelukannulla tai sillä, että lopettaa limakalvoja ärysttävän tupakoinnin. "Lisäksi kannattaa aloittaa lääkitys heti, kun oireet tulevat, ja jatkaa sitä. Yleinen ongelma on, että kun saa oireet kuriin, kokeilee, pärjääkö ilman lääkettä."

Orionin allergiatuotteet

Teksti: Mirva Kipinoinen