Hienosäätöä ihovoiteisiin

Euroopan komissio ilmoitti hiljattain kieltävänsä tiettyjen parabeeniryhmien käytön kosmetiikassa, koska se ei ole saanut niistä riittävästi turvallisuustietoa teollisuudelta. Orionilla kielto estää propyyli- ja isobutyyliparabeenien käytön elokuusta 2015 alkaen. Suurin osa parabeeneistä sallitaan edelleen.

Parabeenit estävät tehokkaasti bakteerien ja sienten kasvun iholla, ja niille allergisoituminen on hyvin harvinaista. Parabeeneja onkin käytetty säilöntäaineina jo 1920-luvulta alkaen. Luonnossa niitä on muun muassa mustikassa.

Määräykset ja keskustelu ohjaavat tuotekehitystä

Parabeenien mahdollisia terveyshaittoja ei ole kattavin tutkimuksin vahvistettu muttei myöskään kumottu. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan parabeenien käyttö ei aiheuta terveysriskiä tämänhetkisellä altistumistasolla. Orionilla on seurattu parabeeneihin liittyvää keskustelua ja sääntelyä tiiviisti, ja pari vuotta sitten perusvoiteiden kehittäjät alkoivat valmistella kaikista parabeeneista luopumista. Apteekkikosmetiikka ja valtaosa perusvoiteista ovat jo parabeenittomia, ja viimeisinkin perusvoide uudistetaan vuoden loppuun mennessä.

Osa kuluttajista suosii säilöntäaineettomia voiteita. Orionilla määritelmää pidetään hieman teoreettisena, koska monilla aineilla on säilöviä ominaisuuksia, vaikkei niitä luokitella säilöntäaineiksi. Esimerkiksi bakteerit eivät viihdy voiteessa, jossa on paljon alkoholia tai hyvin vähän vettä ja paljon rasvaa. Orionin perusvoiteista tällaisia ovat Aqualan Gel sekä Aqualan Oil. Myös Favora-sarjassa on tuotteita, joissa ei ole käytetty säilöntäaineita.

Tehokkuus ja turvallisuus etusijalla

Jatkossa Orionin perusvoiteissa käytetään säilöntäaineena fenoksietanolia, jota niissä on ollut ennenkin hieman pienempinä määrinä. Vaikutuksen tehostamiseksi voiteisiin lisättiin kosmetiikassa yleisesti käytettyä etyyliheksyyliglyseriiniä. Tavoitteena oli löytää pienimmät mahdolliset määrät, joilla säilyvyys saadaan varmistettua.

Uutta säilöntäainetta valittaessa Orionilla kiinnitettiin huomiota ennen kaikkea aineen tehokkuuteen ja turvallisuuteen, mutta myös siihen, miten aine vaikuttaa voiteen rakenteeseen. Siksi uudistettuja voiteita testasi myös joukko kuluttajia ennen kuin voiteet tuotiin markkinoille. Tuntuman oli säilyttävä tuttuna.

Orionin perusvoiteet sekä Favora- ja Sebamed-tuotteet säilyvät pääsääntöisesti vähintään kaksi vuotta avaamattomissa pakkauksissa ja vähintään vuoden avattuina.

Teksti: Marianna Salin