Helppoa itsehoitoa lomalla

Lomareissu sujuu rennommin, kun pakkaat jo lähtiessä mukaan tutut apteekkituotteet.

1. Hygienia on matkoilla erityisen tärkeää. Reissussa ei aina ole käsienpesumahdollisuutta, joten laukussa on hyvä pitää mukana käsidesi.

2. Aurinko, tuuli ja erilaiset uima- ja pesuvedet kuivattavat ihoa.  Monikäyttöinen perusvoide sopii koko kehon kosteusvoiteeksi ja sillä voi tarvittaessa myös puhdistaa ihon ilman vettä.

3. Silmiä kuivattavat niin aurinko kuin kuiva ilmakin. Oireita voi helpottaa silmätippaliuos, joka lievittää kuivuutta, polttavaa tunnetta tai roskan tuntua silmissä.

4. Kuume ja kipu voivat yllättää. Varaa mukaan esimerkiksi tuttua ibuprofeenivalmistetta. Lapsen kanssa matkustaessa tulee huolehtia siitä, että mukaan tulee myös lapselle sopiva valmiste.

5. Lomalla ruokavalio muuttuu. Aloita maitohappobakteereiden käyttö jo pari päivää ennen matkaa, ja varaudu silti närästykseen, ripuliin ja ummetukseen. Ummetuksen hoitoon sopivaa makrogolivalmistetta voi ottaa mukaan kätevissä annospusseissa tai pikosulfaattia helposti annosteltavina tippoina. Ripulilääke on myös hyvä olla mukana. Närästystä helpottavat esimerkiksi happosalpaajat.

6. Lennolla paine voi tuntua kipuna korvassa. Nenän tukkoisuutta vähentävät tipat ehkäisevät myös korvakipua lennon aikana varsinkin silloin, jos lähdet lentomatkalle nuhaisena.

7. Lomakengät voivat hangata tai aurinko polttaa nenänpään. Märkivien ihotulehdusten hoitoon on saatavissa bakteereja tappavaa voidetta. Pieniä auringonpolttamia puolestaan voi hoitaa hydrokortisonia sisältävällä voiteella.

8. Kaukomatkoilla ei uni aina tule. Jos aikaero häiritsee unta, oikeaan aikaan otettu melatoniinivalmiste voi auttaa löytämään unirytmin.  

9. Ota omat reseptilääkkeet mukaan. Muista ottaa reseptilääkkeesi mukaan jo kotimaasta ja varaa mukaan myös tarvitsemasi itsehoitolääkkeet. Tuttu antihistamiinivalmiste voi pelastaa ikäviltä allergiaoireilta. Jos matkustat lentäen, tutustu lentoyhtiön ohjeistukseen lääkkeiden kuljettamisesta. Muista myös matkalla lääkkeiden oikea säilyttäminen.

10. Muistilista auttaa. Voit ladata älypuhelimeesi Orionin Matkalle mukaan -sovelluksen ilmaiseksi sovelluskaupasta.

Tutustu myös Orionin Matka-Apteekkiin