Helppoa ihonhoitoa perusvoiteilla

Perusvoiteet sopivat päivittäiseen ihonhoitoon jokaiselle. Kuivaihoinen voi myös huoletta käyttää niitä peseytymiseen.

Varsinkin talviaikaan lähes jokaisen iho kaipaa lisäkosteutusta. Hyvä tapa pitää ihosta huolta on rasvata iho vähintään kerran päivässä itselle sopivalla perusvoiteella. Ihotautien erikoislääkäri Sampsa Kaupin mukaan monelle kuivaihoiselle tekisi hyvää rasvata iho aamuin ja illoin. "Aamulla kannattaa valita kevyt ja hyvin imeytyvä voide, illalla taas rasvainen. Talvella tarvitaan vielä rasvaisempaa voidetta kuin kesällä."

Jos iho kuivuu helposti, on tärkeää kiinnittää huomiota hyvään perushygieniaan. Kuivaihoisen ei kannata käyttää saippuaa, vaan sen voi korvata perusvoiteella, kuten Aqualan L:llä. "Perusvoiteella ihon saa hyvin puhtaaksi, mutta se ei kuivu. Saippuaa kannattaa käyttää vain, jos iho on luonnostaan rasvainen."

Käsi-ihottumien yleisin syy on käsien peseminen liian vahvoilla saippuoilla liian usein. Käsien pesuunkin voi käyttää perusvoidetta, jolloin käsien iho pysyy hyvässä kunnossa.

Ikääntynyt iho kaipaa hoivaa

Kun iho kuivuu, se alkaa halkeilla ja kutista. Rikkinäinen iho myös tulehtuu tervettä ihoa herkemmin, ja virusinfektiot, kuten syylät, tarttuvat siihen helpommin. Erityisesti seniori-ikäisillä rikkinäinen iho altistaa jaloissa ruusutaudeille ja erilaisille sieni-infektioille. Kaupin mukaan väestön ikääntyessä ihon hoitoon pitäisi paneutua entistä enemmän. Kuudenkympin jälkeen ihon kuivuminen lisääntyy nopeasti sekä naisilla että miehillä. Silloin ihoa täytyy alkaa rasvata, vaikkei siihen nuorena olisi ollut tarvetta. "Ihoalueista jalkojen rasvaus on kaikkien tärkeintä, sillä niiden iho kuivuu helpommin kuin muiden osien. Koko säären alla oleva osa ja jalkaterät on syytä rasvata säännöllisesti."

Kaupin mukaan perusvoiteen valinta on helppoa: se, mikä tuntuu hyvältä, on kaikkein sopivin. "Kannattaa kokeilla eri voiteita. Kun on löytänyt itselleen sopivimman, voi pyytää ihotautilääkäriltä voidereseptiä, jolloin tuotteen saa halvemmalla apteekista."

Teksti: Hanna Vilo