Hae apteekista nopea apu allergiaan

Siitepölyallergian oireisiin haetaan usein nopeaa apua apteekista. Sinne kannattaa kuitenkin suunnata jo ennen kuin silmät kutisevat ja nenä vuotaa. ”Terveyskeskuksen vastaanotolle voi olla vaikea saada aikaa nopeasti. Apteekista saa heti tukea allergian lääkitykseen ja myös ennaltaehkäisevään hoitoon”, farmaseutti ja allergia- ja astmavastaava Pia Karvinen korostaa. Savonlinnassa sijaitsevan Linnanportin apteekin henkilökunta kannustaakin kaikkia kysymään rohkeasti apteekista neuvoa allergiaoireisiin. Aikaa voi varata reilusti.

Allergian tunnistaa oireista

Apteekissa pystytään usein tunnistamaan allergia ja sen oireiden aiheuttaja. ”Diagnoosiksi riittää yleensä tieto siitä, että on oireillut aina samaan aikaan vuodesta. Jos lääke helpottaa oireita, kyse on siitepölyallergiasta, eikä allergiatestiä tarvita”, Karvinen kertoo. Apteekin henkilökunta voi tarvittaessa käydä yhdessä asiakkaan kanssa läpi siitepölytiedotteen, josta ilmenee kaikki sillä hetkellä ilmassa vaikuttavat allergeenit. Näin voidaan selvittää, mikä oireita aiheuttaa. Allerginen asiakas halutaan kohdata apteekissa mielellään henkilökohtaisesti, sillä hoito ja sitä tukevat lääkkeet valitaan yksilöllisesti. Aiemmat käyttökokemukset valmisteesta, esimerkiksi väsymisen oireet, ohjaavat tuotteen valintaa. ”Kerran todetun allergian ei tarvitse määritellä elämää vuosiksi eteenpäin”, proviisori Kaisa Huttunen painottaa.

Ajoissa aloitettu hoito tehoaa

Allergian hoidossa tärkeintä on olla ajoissa. ”Allergikon on hyvä itse miettiä, milloin allergiaoireet pahenevat ja mikä helpottaa omaa oloa”, Huttunen huomauttaa. Perusallergiat hoituvat yleensä apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä. Antihistamiinitabletit helpottavat usein nopeasti allergiaoireita. ”Jos tablettihoito ei riitä, allergisen nuhan oireita voi lievittää nopeavaikutteisella antihistamiinisuihkeella tai kerran päivässä käytettävällä kortisonisuihkeella. Silmäoireita voi lievittää silmätipoilla”, Huttunen vinkkaa. Hoitoa kannattaa tehostaa etenkin kuumina ja aurinkoisina päivinä, kun siitepölyä on paljon ilmassa. ”Määrättyä lääkettä tulee käyttää säännöllisesti. Ei riitä, että lääkkeen ottaa vain päivinä, jolloin on oireita. Oireita voi ilmetä päivän tai parin viiveellä”, Karvinen korostaa.

Oireiden jatkuessa lääkäriin

Apteekin henkilökunnalle on hyvä mainita myös siitä, jos oireet ovat jatkuneet pitkään. ”Ympärivuotinen nuha, hengenahdistus tai pitkäkestoinen tukkoinen nenä ja väsymys voivat olla merkkejä allergiaa vakavammista sairauksista”, proviisori Heli Malinen sanoo. ”Terveydenhuoltoon kannattaa hakeutua, jos kuukauden kestäneestä antihistamiinikuurista ei ole ollut apua, jos mikään tarjotuista tuotteista ei ole helpottanut oloa tai jos oireita esiintyy myös allergiakauden ulkopuolella”, Karvinen huomauttaa. Kun allergiaoireet ovat hoidossa, elämästä ja kauniista luonnosta voi nauttia rauhassa myös keskellä kesää.

Lyhyet ohjeet allergiakauteen:
1. Seuraa siitepöly- ja ilmanlaatutiedotteita. Ne kertovat, koska lääkitys on hyvä aloittaa.
2. Tunnista oireet. Myös korvien kutina tai väsymys kevätaikaan voi olla merkki allergiasta.
3. Aloita lääkitys ajoissa. Näin saat nopean ja parhaan tuloksen.
4. Antihistamiinitablettien lisäksi allergiasuihke ja/tai -silmätipat helpottavat oloa.
5. Ulkoile aamuisin, iltaisin ja kostealla säällä. Vältä tuulisia ja aurinkoisia hetkiä.
6. Paranna ilmanlaatua esimerkiksi pitämällä huone viileänä. Lopeta tupakointi.
7. Pahimpana siitepölykautena pyykki kannattaa kuivattaa sisällä. Hiukset on hyvä pestä iltaisin.
8. Kysy apteekista omahoito-ohjeita sekä Allergia- ja astmaliiton esitteitä.

Teksti: Katri Saukkonen, Ritva Raippa