Burana 25 vuotta itsehoitolääkkeenä

Ensimmäinen Burana-pakkaus sisälsi 20 kappaletta 200 milligramman ibuprofeenitablettia. Vuosisadan ratkaisu kivun hoitoon tuli markkinoille vuonna 1986, kaikkien kuluttajien ulottuville itsehoitolääkkeeksi. Burana oli ensimmäinen käsikauppavalmisteena myyntiluvan saanut ibuprofeenivalmiste Suomessa. Hieman aiemmin ibuprofeeni oli muuttunut itsehoitolääkkeeksi Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa.

Burana aloitti uudenlaisen kipukulttuurin Suomessa. Orionin vanhemman lääketieteellisen asiantuntijan Pekka Järvensivun mukaan etenkin miesten oli tätä aiemmin pitänyt vain kestää kipua. "Buranan mainonnassa lähdettiin alusta asti liikkeelle siitä, että kipua saa ja se kuuluu hoitaa. Kivun hoitoa tuotiin esiin myönteisenä asiana, ei pelottavien kipukokemusten kautta."

Kattavalla tiedottamisella on ollut Buranan menestystarinassa suuri merkitys. Vuonna 1986 lääkepakkausten pakkausselosteet olivat uusi asia Suomessa, mutta Buranan pakkauksiin ne tulivat heti. Tietoa Buranasta on jaettu aktiivisesti myös Orionin myyntihenkilöstön toimesta. Sitkeän työn ja kuluttajien informoimisen tuottama tulos on palkittu moneen kertaan. Burana on valittu Suomen luotetuimmaksi särkylääkkeeksi 11 kertaa peräkkäin Valittujen palojen lukijatutkimuksessa. Markkinointi & Mainonta -lehden Suomen arvostetuimman brändit vuonna 2011 -tutkimuksessa Burana löytyy sijalta 28. Se on listan ensimmäinen lääkebrändi. "On hämmästyttävää, miten ajankohtainen tuote Burana on vielä näin 25 vuoden jälkeenkin. Tietämys kipulääkkeistä kasvaa, mikä huomioidaan tuotekehittelyssä. Mutta Burana on yhä edelleen käyttökelpoinen ja tehokas lääke särkyyn ja kipuun, aivan kuten se oli jo vuonna 1986", Järvensivu toteaa.

Teksti: Katri Saukkonen