Atooppinen ihottuma lasten yleisin ihotauti

Atooppisen ihottuman ensimmäisiä merkkejä on yleensä ihon kuivuminen ja hilseily. Näihin oireisiin auttaa ihan tavallinen perusvoide. Hyvä menettelytapa on hankkia kahta perusvoidetta. Kevyttä voidetta, esimerkiksi Aqualan L:ää, on kätevä käyttää aamulla. Illalla rasvaisempi voide, kuten Lipolan, on paikallaan. Se antaa pitkäaikaisen suojan, ja voiteen muodostama kalvo ehkäisee myös raapimisvaurioita.

Jos iho oireilee perusvoiteen käytöstä huolimatta, tarvitaan hydrokortisonivoidetta. "Hydrokortisonivoiteiden käyttöä ei tarvitse pelätä. Ne aiheuttavat äärimmäisen harvoin ihon ohentumista. Sen sijaan viikoittain näen tapauksia, että kortisonivoidetta on käytetty liian vähän, jolloin raavittu iho on saattanut tulehtua", ihotautien erikoislääkäri Sampsa Kauppi toteaa.

Aikuisilla yksi yleisimmistä iho-ongelmista on käsi-ihottumat. Niistä sairastaa vuosittain 10 prosenttia aikuisväestöstä. Käsi-ihottumille on tyypillistä lehahtava taudinkuva, jossa pienten vesikkelien, ihon kuoriutumisen ja halkeilun vaiheet vuorottelevat. Käsi-ihottumien hoidossa on tärkeää käsien suojaus arkiaskareissa sekä hydrokortisoni- ja perusvoiteiden käyttö.

Teksti: Anja Kaisanlahti