Atooppinen ihottuma kuriin

Krooninen ihotauti pahenee tavallisesti yllättäen. Kortisonihoitojen välissä tarvitaan ahkeraa rasvausta.

Atooppisen ihottuman tunnistaa kuivasta ja punoittavasta ihosta sekä kutinasta. Iholla saattaa olla myös pieniä näppylöitä, turvotusta ja hilseilyä. Testiä diagnoosin tueksi ei ole. Kutina voi houkutella antihistamiiniostoksille, mutta turhaan. Lastenallergologi Péter Csonka kehottaa levittämään iholle mietoa tai keskivahvaa kortikoidivoidetta paksulti pari kertaa päivässä 3-7 päivän jaksoina. Aikuisille sopii joskus pidempikin kuuri. "Monet pelkäävät kortisonia. Oikein käytettynä se kuitenkin pitää ihon tasapainossa ilman ihon ohenemisen riskiä. Hoitamattomana iho voi sen sijaan muuttua pysyvästi, esimerkiksi arpeutua ja jäkälöityä", Csonka huomauttaa.

Perusvoide avuksi

Csonka pitää tärkenä, että hoitojakso aloitetaan heti, kun ihottuma pahenee. Hoitojaksojen välissä on hyvää pitää vähintään hoitojakson pituisia taukoja. Silloinkin voidaan käyttää kortisonihoitoa kahtena erillisenä päivänä viikossa pahenemisvaiheiden ennaltaehkäisyyn. Hoitojen välillä ihon kuntoa pidetään yllä pelkän perusvoiteen avulla. Csonkan mukaan keskirasvaista perusvoidetta kannattaa levittää puhtaalle iholle kahdesti päivässä runsaasti. Jos voide imeytyy heti, sitä pitää lisätä. Jos jo tunnin kuluttua tuntuu siltä, että ihoa ei olisi rasvattu lainkaan, kannattaa kokeilla rasvaisempaa voidetta. "Siitä ei ole näyttöä, että iho väsyisi samaan voidemerkkiin. Potilas saattaa kuitenkin väsyä rasvaamiseen ja kaipaa kannustusta. Pahan ihottuman hoito on työlästä."

Yllättäviä oireita

Atooppiseen ihottumaan ei tunneta selvää syytä eikä tehokkaita ehkäisykeinoja. Yksi saa oireita stressaantuneena, toinen epäilee karheaa villapaitaa. Moni lapsena oireillut pääsee taudista teini-iässä, mutta osa saa ensioireet vasta aikuisena. Ihotaudin kiusalliset yllätyshyökkäykset ovat saaneet potilaita kokeilemaan monenlaisia ravintolisiä ja luontaishoitoja. Péter Csonka kehottaa varovaisuuteen. "Joissakin luontaistuotteissa on toksisia aineita tai erittäin vahvoja kortisoneja. Iho paranee ensin hienosti, mutta sitten tulee paikallisia sivuvaikutuksia", Csonka huomauttaa.

Teksti: Marianna Salin