Annostele antibiootti oikein

Antibioottikuuri on tuttu juttu muun muassa virtsatietulehduksen sairastaneelle tai välikorvatulehduksista kärsivän lapsen vanhemmille. Antibiootti on oiva lääke bakteeri-infektioihin, kunhan sitä käytetään oikein. ”Lääkäri antaa ohjeet antibiootin käyttöön, mutta ne on hyvä vielä kerrata apteekissa”, tuotepäällikkö Camilla Nyberg Orion Pharmasta neuvoo.

Apteekista voi myös kysellä Orionin Lasten antibioottiopasta, jossa kerrotaan vanhemmille tärkeää tietoa antibioottikuurista

Annostele antibiootti oikein

Antibiootteja on saatavilla sekä tablettina että nestemäisenä eli mikstuurana. Pienten lasten antibiootit ovat usein nestemäisiä, aikuisten puolestaan tabletteja.

”Lääkäri laskee aina kullekin potilaalle sopivan päiväannoksen antibioottia. Apteekissa annosteluohjeet yleensä vielä kerrataan – eli käydään läpi, kuinka monta kertaa päivässä lääkettä otetaan.”

Käytä antibioottikuuri aina loppuun

Antibioottikuurin kesto vaihtelee infektiosta ja sen vaikeusasteesta riippuen. Jos lääkäri on määrännyt 10 päivän kuurin, on lääkettä otettava 10 päivän ajan. ”On erittäin tärkeää syödä antibioottikuuri loppuun, vaikka oireet alkaisivatkin helpottaa aiemmin”, Nyberg painottaa.

Jos antibioottikuurin keskeyttää, tulehduksen aiheuttaneita bakteereja voi jäädä eloon. Mikrobi voi kehittää vastustuskykyä antibioottia kohtaan, jolloin kyseinen antibiootti ei enää tehoa.

Antibioottivalmistetta ei saa antaa muille

Antibioottikuuri määrätään aina henkilökohtaisesti kullekin potilaalle. Nyberg muistuttaakin, ettei lääkettä saa antaa muille. ”Jos perheen toinen lapsi sairastuu, hänelle ei saa antaa sisarukselle määrättyä antibioottia.”

Antibiootteja ei saa myöskään käyttää turhaan, sillä sen seurauksena voi kehittyä vastustuskykyisiä bakteereja.

Säilytä antibiootti ohjeen mukaan

Nestemäiset antibiootit säilytetään eri tavoin. Osa valmisteista säilytetään huoneenlämmössä, osa jääkaapissa.

Jääkaapissa säilytettävän valmisteen teho laskee huomattavasti, jos sitä ei säilytä oikein.

Säilytysohjeet kerrotaan lääkepakkauksessa, mutta asian voi vielä varmistaa apteekissa.

Älä käytä vanhentunut antibioottia

”Vanhentunutta lääkettä ei saa käyttää. Käyttämättömät lääkkeet tulee palauttaa apteekkiin”, Nyberg muistuttaa.

Teksti: Katri Saukkonen