Allergiatunnus takaa luotettavuuden ja laadun

Monet ovat herkistyneet tavanomaisen kosmetiikan hajusteille ja etsivät entistä useammin hajustamattomia tuotteita. Allergia- ja Astmaliiton Allergiatunnuksella merkityt tuotteet ovat yleensä turvallisia myös herkkäihoisille ja allergisille.

Allergia- ja Astmaliiton Allergiatunnus tarkoittaa puolueettomasti tutkituille ja turvalliseksi todetuille tuotteille myönnettyä statusta. Se takaa, että tuotteen alkuperä on tarkoin tutkittu ja että tuote ei sisällä hajusteita tai muita yleisesti herkistäviä tai ärsyttäviä ainesosia tai niiden pitoisuuksia. Allergiatunnuksen saaneen tuotteen täytyy olla täysin hajusteeton. Se ei saa sisältää myöskään hypohajusteita, jotka kosmetiikkalainsäädännössä luokitellaan miedoiksi hajusteiksi. ”Jos on tuoksuherkkä, hypohajusteet voivat aiheuttaa oireita yhtä hyvin kuin normaalitkin hajusteet. Siksi Allergiatunnuksen saaneissa tuotteissa ei sallita minkäänlaisia hajusteita”, viestintäpalveluiden johtaja Niki Alanko Allergia- ja Astmaliitosta kertoo.

Allergiatunnus takaa, että myös herkkäihoiset ja allergiset voivat yleensä käyttää testattuja tuotteita turvallisin mielin.

Asiantuntijat arvioivat tuotteet

Allergiatunnuksen saadakseen valmistajat lähettävät allergiatunnushakemuksen ensin Allergia- ja Astmaliittoon, jonka asiantuntijat arvioivat tuotteen koostumuksen ja ominaistuoksun. ”Vaadimme aina valmistajalta sataprosenttisen ainesosaluettelon, tuotenäytteen ja tarvittaessa raaka-aineiden puhtaustodistukset”, Alanko sanoo.

Jos tuote täyttää Allergia- ja Astmaliiton vaatimukset, se lähetetään ihotautilääkäreille ja kemisteille, jotka varmentavat, että ilmoitettu koostumus soveltuu herkkäihoisille. ”Nykyään noin 80 prosenttia hakemuksista hyväksytään. Se tarkoittaa, että yritykset suhtautuvat tuotekehittelyyn ja Allergiatunnuksen saamiseen vakavasti. Vielä 10 vuotta sitten jopa 30 prosenttia hakemuksista hylättiin käsittelyn aikana.”

Tunnuksesta tukea ostopäätökseen

Allergiatunnus takaa, että herkkäihoinen ja erilaisista iho-ongelmista, allergiasta tai astmasta kärsivä uskaltaa kokeilla tuotetta. Allergiatunnus on luotettavuuden ja laadun tae. ”Suomessa 20 prosenttia ihmisistä kärsii atooppisesta ihosta ja 30 prosenttia allergisesta nuhasta. Erityisesti heille Allergiatunnus on iso etu ostopäätöstä tehdessä.”

Alanko arvioi, että viimeisten kymmenen vuoden aikana herkälle iholle suunnattujen tuotteiden kysyntä on kasvanut, samalla kun niiden laatu on parantunut. ”Erityisesti naiset ovat herkistyneet tavanomaisen kosmetiikan hajusteille ja etsivät entistä useammin hajustamattomia tuotteita. Perheen miesväki voi hyvin käyttää samoja neutraaleja ihonhoitotuotteita.” 

Teksti: Hanna Vilo

Favora-sarjan tuotteista seitsemän on saanut oikeuden käyttää Allergia- ja Astmaliiton Allergiatunnusta. Tutustu tuotteisiin!