Allergian itsehoito-opas

Milloin aloittaa hoito?
Voitele kuivat limakalvot
Milloin lääkäriin?
Siitepölykauden muistilista
Orionin allergiavalmisteet

Keväisin erityisesti koivu, leppä ja heinät aiheuttavat allergisille nuhaa ja silmien kutinaa. Oikea hoito vähentää siitepölyallergian oireita tehokkaasti.

Noin 30 prosentilla suomalaisista on allergista tai muuta pitkäaikaista nuhaa. Erityisesti keväisin siitepöly kiusaa useita. Allergiaoireita voi itse ehkäistä ja hoitaa. Vaikka oireita aiheuttavia tilanteita kannattaa välttää, on hyvä muistaa, ettei allergian hoidosta saa tulla suurempaa ongelmaa kuin oireista.

Milloin aloittaa hoito?

Allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja Astmaliitosta huomauttaa, että allergian hoito suositellaan aloitettavaksi vähintään kaksi viikkoa ennen kuin oireita aiheuttava kasvi alkaa kukkia. ”Allergisen nuhan hoito kannattaa aloittaa antihistamiinitableteilla. Jos antihistamiini ei riitä, kannattaa mukaan liittää paikallishoidot, eli nenäsuihke, joka sisältää kortisonia ja näin hoitaa nenän limakalvoja.”

Kuivuviin limakalvoihin löytyy apu öljymäisistä nenäsuihkeista tai keittosuolasuihkeesta. Vuorenmaa suosittelee myös nenäkannun hankkimista. Nenän huuhtelulla siitepölyt saadaan pois nenän limakalvoilta. Kovin tukkoiseen nenään sumutettava tai tiputettava lääke ei pääse vaikuttamaan kunnolla, niinpä nenän huuhtelu ennen lääkkeen sumuttamista on hyödyllistä.

Voitele kuivat limakalvot

Kuivan ja karstoittuvan nenän limakalvoja saa elvytettyä oliiviöljyssä olevien A-vitamiinitippojen avulla. A-vitamiinitippoja tulee käyttää vain kuuriluontoisesti 1-2 viikon ajan. Sen jälkeen hoitoa voi tarvittaessa jatkaa pelkällä oliiviöljyllä. ”Kansallisen allergiaohjelman mukaan sietokykyä kannattaa vahvistaa eikä pienistä oireista kannata hätkähtää. Suurin osa allergioista, noin 70 prosenttia, on lieviä ja yleensä ne pysyvätkin lievinä. Siitepölyallergian hoitoon voi kokeilla myös siedätyshoitoa pistosten tai tablettien muodossa. Kolmen vuoden siedätyshoidolla saada parhaassa tapauksessa seitsemän vuoden teho”, Vuorenmaa sanoo.

Milloin lääkäriin?

Vaikkei ihan pienistä oireista kannata hätääntyä, on tärkeä muistaa, että hoitamattomana allerginen nuha lisää astman riskiä. Jos ilman reseptiä saatavasta lääkityksestä ei ole apua tai jos lääkkeitä joutuu käyttämään koko siitepölykauden ajan, on aika kääntyä lääkärin puoleen.

Siitepölykauden muistilista

- Siitepölyn määrä on alhaisinta aamuisin. Lenkkeilijän kannattaa lenkkeillä ennen kello kahdeksaa.

- Huuhtele hiukset ja kasvot ennen nukkumaanmenoa. Näin siitepöly ei kulkeudu vuoteeseen.

- Hanki siitepölysuodattimet tuuletusikkunoihin. Koneellinen ilmanvaihto pitää tehokkaimmin siitepölyt ulkona.

- Älä kuivaa pyykkiä ulkona.

- Tehosta siivousta. Etenkin eteisen lattia kannattaa pyyhkiä tavallista useammin siitepölyaikaan. Pyyhi pinnat kostealla rätillä aika ajoin.

- Katupöly on monen kiusa. Lisäksi siitepöly sitoutuu katupölyhiukkaseen, joten kadun varteen ei kannata mennä ulkoilemaan pahimpaan ruuhka-aikaan. Hengityssuojaimesta voi olla apua ulkona liikuttaessa.

- Suuret koivut aivan talon ympärillä lisäävät siitepölyn tunkeutumista sisään.

- Jos nenän tukkoisuus haittaa nukkumista, korota sängyn pääpuolta asettamalla 5-10 senttimetrin korotukset sängynjalkojen alle.

Orionin allergiavalmisteet

Nenäsuihke Beclonasal Aqua hoitaa tehokkaasti allergista nuhaa. Paras teho saavutetaan parin päivän jälkeen, kun tuotetta käytetään säännöllisesti aamuin illoin. Kausiluonteisen allergisen nuhan hoidossa saavutetaan parempi hoitotulos, jos lääkitys aloitetaan muutamaa päivää ennen oletettua altistumista.

Antihistamiini Histec auttaa allergiaoireisiin nopeasti ja pitkään. Sen vaikuttava aine on tehokkaaksi todettu setiritsiini. Tuote sopii kausiluontoisen ja ympärivuotisen allergisen nuhan hoitoon ja hyttysenpistojen aiheuttamiin voimakkaisiin ihoreaktioihin. Sitä voidaan käyttää myös pistossiedätyshoidon yhteydessä hoitopäivän aamuna suojalääkkeenä. Parhaimpaan hoitotulokseen allergisessa nuhassa pääsee käyttämällä säännöllisesti sekä nenäsuihketta että antihistamiinia.

Teksti: Outi Pippuri Kuvat: Mikko Hannula ja Istockphoto