Allergialääkitys ajoissa kuntoon

Kevään myötä saapuvat siitepölyt, ja allergiakausi alkaa Suomessa. Siitepölylle altistumista ei voi välttää maaseudulla, mutta kaupungissa voi heinille allerginen pärjätä melko hyvin. Lehtipuiden siitepölyä ei pääse pakoon missään.

"Etelä-Suomessa lehtipuiden siitepölyaika on huhti- ja toukokuu. Heinien kukinta sijoittuu tavallisesti kesä-elokuuhun ja pujon elokuuhun", sanoo allergiaan ja astmaan erikoistunut Työterveyslaitoksen ylilääkäri Paula Pallasaho.

Allergiatapauksissa on havaittu kasvua. Karkeasti arvioituna 1960-70-luvuilla 10-20 prosentilla väestöstä oli allergiasta nuhaa, nykyään sitä esiintyy 20-30 prosentilla. "Syynä ei ole vain diagnostiikan parantuminen tai se, että allergioista tiedetään enemmän", Pallasaho huomauttaa.

Allergioiden yleistymistä selitetään hygienia-hypoteesilla. Sen mukaan immuunijärjestelmä reagoi ympäristössä olevia allergeeneja vastaan, koska kasvaneen hygieniatason myötä mikrobien aiheuttamat haasteet elimistölle ovat vähentyneet.

Siedätyshoitoa vaikeille tapauksille

Yleisimpiä siitepölyallergioiden aiheuttajia Suomessa ovat koivu ja heinäkasvit. Kovista allergiaoireista kärsivä saattaa pitää vuosilomansa siitepölyaikaan ja matkustaa pois maasta. Vaikeassa ja keskivaikeassa siitepölyallergiassa kannattaa Pallasahon mukaan harkita siedätyshoitoa. "Sitä ei tarjota hoitovaihtoehdoksi läheskään aina. Hoito kestää kolme vuotta, mutta hoitovastetta syntyy jo ensimmäisen vuoden aikana."

Siedätyshoitoa annetaan pääasiassa pistoksilla. Pistoshoidon teho kestää jopa kymmenen vuotta. Tablettisiedätyshoitoa on toistaiseksi saatavilla vain heinäallergiaan.

Allerginen nuha kannattaa hoitaa hyvin, sillä se altistaa astman puhkeamiselle. Astman hoidossa on huomioitava, että valtaosalla astmapotilaista on allergista nuhaa tai muuta jatkuvaa nuhaa. "Hengitystiet ovat kokonaisuus. Astmapotilaan hoitotasapainon järkkyessä kannattaa tarkistaa myös allergisen nuhan hyvä hoito."

Oikea ja riittävä lääkitys

Vaikka monet kärsivät tukkoisista nenistä ja kuivuneista limakalvoista, epämukavuutta siedetään pitkällekin. Yleensä antihistamiinit ja nenästeroidit tehoavat oireisiin, mutta ongelmana voi olla riittämätön tai epäsäännöllinen lääkitys.

Allergiaoireet saattavat vaikuttaa heikentävästi työtehoon ja elämänlaatuun. Silloin kannattaa harkita lääkärissä käyntiä ja allergialääkityksen tarkistamista.

Keväällä sisäilmassa on yhtä paljon siitepölyä kuin ulkona. Nenähuuhtelukannu, kosteuttavat nenäsuihkeet ja tupakoinnin lopettaminen lieventävät lääkityksen ohella allergiaoireita.

Jos allergialääkettä joutuu ottamaan paljon tai oireet eivät poistu, se kertoo siitä, että itsehoito ei toimi kunnolla. "Tärkeintä on hankkia sopiva lääkitys, aloittaa se ajoissa ja jatkaa sitä siitepölykauden loppuun", Pallasaho muistuttaa.